Posts Tagged ‘diy’

h1

The Study Makeover

November 18, 2012

Do you ever have one of those ideas for a plan, an improvement, a project? Something that seems like such a good idea, a way to better use space and resources and make the most of what you have? And you plan, and design, and cost and then get overwhelmed by the sheer size of the project and then start anyway?

Oh yes, we’re re-fitting the study.

Oh dear god, what have we done?

In short we’re a house of proper books. None of these kindles or ebook readers for us. Oh no, we love real books and my goodness don’t we have a lot of them? In fact, between you and I, since we moved to Cyprus in 2006 we haven’t actually managed to unpack them all. It’s not so much the number, it’s just that we’ve got more than the bookcases will hold.

And what a broad range … from Harry Potter to Understanding Islam to How to Commit the Perfect Murder and Not Get Caught. Over the years we’ve sold some and given away lots and release dozens into the wild via Bookcrossing. But we still have boxes and boxes and boxes sulking in the corner of one of the bedrooms.

On the plus side our little stone cottage does have a lovely study downstairs. And so came about The Plan.

If we fitted custom bookcases to an entire wall, all the way up to the high ceilings, then we might finally make some progress on releasing some from their boxes. Months ago we designed and sourced the shelving. We worked on those little niggles (why is the space available one centimeter less than the shelving we need?) and picked paints. And then life got in the way and the whole project was put on hold. This week we decided that enough was enough and it was time to start.

And so Sunday was spent moving three existing bookcases from the study into their temporary places in the dining room. There will be chaos until this is done, no question. Of course the bookcases couldn’t be moved whilst they were full of books so we had an afternoon of unloading, dusting, transferring to the dining table, moving the empty bookcases and then reloading them in their new spots.

The rest of the study still needs to be emptied and then the joy of minor plastering can happen followed by the mindless boredom of painting the ceiling and three of the four walls a neutral colour.

But the fourth wall? It’s going to be orange. Energetic Orange. And it looks a bit like this …

Isn’t that lovely and subtle? No, it isn’t. There’s a plan, honest. But in the meantime things have been looking a bit like this …

20121118-211502.jpg

Wish us well, it’s going to be an interesting few weeks.

Advertisements
h1

Ructions over measurements

November 28, 2009

As mentioned previously the non-squareness of the walls of this house provided some interesting challenges during the renovations.  Prior to moving in they caused us to re-work plans for the utility room when it became clear that things simply wouldn’t fit due to the allowances that had to be made for the quirky walls.

Upstairs proved just as challenging, but for different reasons.  When we acquired the house the upstairs was essentially an unfinished open space with a bathroom built into one corner.  Around about the centre of the room was a supporting pillar, and half way across a 3 inch step down.  To be able to plan where and how we’d divide the space we needed at least a rough plan of the space.

We spent hours and hours measuring and remeasuring the space … and nearly came to blows.

Now, where should we put the walls?

Hey! A drop in the floor. Shall we put a wall there?

The intention was to confirm the width of the space by measuring it in three different locations;

  • Measurement #1: the inside of the back wall of the house + the depth of the bathroom
  • Measurement #2:  wall to pillar + width of pillar + pillar to other wall
  • Measurement #3:  the inside of the front of the house

All three measurements should have been the same; each was the long end of a rectangle measured at a different point, but there was a massive inconsistency, over half a metre.

We re-measured, and then measured again.  We shouted, we swore, and there may even have been a little throwing of tape measures and the like.

We were totally baffled.  If the shape was a rectangle then those three measurements should be the same.

Eventually the penny dropped.  The house shape is not rectangular, it’s trapezoid.

The front and back walls are (vaguely – let’s not go there right now shall we?) parallel, whilst the side walls extend out.  Essentially the front of the house is a little over half a meter longer than the back of the house.

No, once more, we have no idea why this should be so.

A handy trapezoid diagram
A handy trapezoid diagram

Anyway, our measurement #1 was ‘a’ in the diagram, #2 ‘m’ across the middle of the space and #3 across the front of the house ‘b’.

With hindsight it might be clear how we got to hurling insults before we figured out what was going on.

Note the water tank in danger of collapsing

Note the 1000 litre water tank in danger of collapsing through the bathroom ceiling

Incidentally, a little research for a handy diagram of a trapezoid finds that it’s not a term used in North America.  Who knew?  For any American or Canadian readers the shape in question is an irregular quadrilateral!

h1

Up on the roof

November 13, 2009

One of the unexpected perks of living here is that, for most of the year, our hot water is absolutely free.  Solar panels on the roof give us piping hot water for about ¾ of the year.  For the remainder of the time, usually between late October and early March, we need to supplement the work of the panels with an immersion heater.  Even in deepest winter, as long as it’s sunny, the panels do their best to provide hot water, and the immersion is not always needed.

Strangely Mad Alex hadn’t seen fit to install any solar panels so when we took over the property one of the first jobs was to get them, and all the assorted gubbins, in place.  From memory the entire installation cost about 2,000€ and should be good for 15 years or so.

Until about two weeks ago we’ve been enjoying unseasonably warm weather.  So much so that people were beginning to talk about the strange weather patterns, the lack of rain and the impact that might have on the water supply next year.  Then, things changed; a new weather system headed our way and the forecast showed that we were in for heavy and extended rain for a week or two.

And the forecast was spot on.  The sun disappeared, temperatures plummeted and it rained and rained and rained.  As we have no internal staircases that has made for some interesting trips to bed as we climb the outside staircase clutching umbrellas.

But, as well as providing the start of the overdue winter rains the new weather system brought overcast skies and no sunshine to work with the solar panels to bring us lovely free hot water.  But, no problem, we thought.  As well as shiny new solar panels we also have a shiny new immersion heater which, in half an hour, should give lashings of hot water.

We switched on the immersion for the first time on Friday morning.  Due in town late morning we both needed showers and after a bleak and cloudy Thursday there was no hot water.  An hour later we tested the temperature … stone cold!  A quick check of the external meter showed that, although the immersion was showing as being switched on, there was no evidence it was actually doing anything.

With time rushing on there was no choice but to boil the kettle a couple of times and make the best of a bad job … all the time cursing a brand new system that appeared to have failed on its first live trial.

As soon as we had done in town we called the electrician to see if he could throw any light on the problem.

Oh, he said.  That doesn’t sound right.  Did the electrics trip? No, John.  Hmmm, did the little light next to the power supply come on? Yes, John.  Hmmm, then we have a problem.

Since he was 20 miles away standing outside in the pouring rain, dealing with the electrical supply for a garden hot tub, we agreed he’d call back in a few minutes.

When he did it was to say that there was a second switch for the immersion.  But, it was on the tank itself.  If that hadn’t been set then it would explain the lack of hot water … but in all his years he’d never, ever forgotten to set the switch when installing so if that was the problem, and he really, really didn’t think it could be so, then in his words ‘he deserved a good kicking‘.

With no other suggestions to hand Ian decided to check the switch.  Torrential rain further along the coast ruined our plans for the day so we decided to stay home and tackle the lack of hot water before the rain reached us.  The roof, dodgy electrics and heavy rain didn’t seem and ideal combination.

So, Saturday morning saw Ian climb up the outside stairs to our upper floor ladened down with step ladders, step-ups, tool boxes, planks of wood and other assorted stuff.

First phase … to climb off our steps and on to the next door neighbour’s sloping tiled roof.   The planks of wood were essential to spread his weight to save us having to find a way to rescue him from inside the neighbour’s living room and make some very expensive and painful apologies for ruining her roof.

The edge of our upstairs, next door's roof, the next neighbour's roof

The edge of our upstairs, next door's roof, the next neighbour's roof

Second phase … a step ladder to take him up six feet onto the roof of the neighbour beyond.  The step ladder was balanced on the wooden planks, on the previous sloping roof, on slightly tired ceramic roof tiles.  Once on the second neighbour’s roof he could finally see the tank but couldn’t quite reach it.

Enter, stage left, one Ikea mini step-up.  It, balanced on wooden planks, on the second sloping roof, gave just enough height for him to be able to reach the electrics of the tank.

From there it was child’s play (albeit two stories up and rather precarious) to remove the retaining screws on the panel, detach the panel and discover …

… that John the electrician had indeed left the main switch turned off.

The switch, under a panel on the right hand end of the silver water tank

The switch, under a panel on the right hand end of the silver water tank

Poor old John’s ears must have been burning on Saturday.  Had we not subsequently heard the outcome of the story of the house with the hot tub we might well have been more vocal in our comments to him.  That house now has all the electrical provisioning for the new tub … but it also has some extra, and unwanted, ventilation.

Just as John finished there the storm instensified and the house was hit by lightning, blowing  a large hole in the roof.  It seems John is still fairly shaken by the whole thing so maybe we’ll let him off lightly about the off switch.

Meanwhile, we have lashings of hot water once more :-)

h1

Not a square wall in the house

October 27, 2009

This new (to us) house is somewhere in the region of 200 years old.  Despite our best efforts it hasn’t been possible to get a better indication of exactly how old, nor be sure of the original layout.  We know it has been added to several times and, best estimates suggest, it is at least quadrupled in size.  That said, since the original building was probably only two rooms it’s hardly huge.  All told it is currently about 125m², about 1350 ft².

When we first viewed the house it was clear that there were few, if any, square corners.  “No matter” said we, “It’s an old house, if we’d wanted regular walls and corners then we’d have bought a new house.”  It wasn’t until the builder started to lay the new floor tiles that it became clear just how far off square some of the walls were.

Internal doorway from the dining room to the kitchen

Internal doorway from the dining room to the kitchen

That led to some re-planning of the little utility room.  The space had been measured at a little under 2 metres therefore there should be no problem fitting a 60cm wide fridge freezer, a 60cm wide washing machine and a 60cm wide cupboard.  Logic, and a little simple maths, suggested there’d be a good 20cm spare space and therefore plenty of room to open the door to the downstairs cloakroom at the end of the room.

Once the room had been tiled though it became clear that the walls were shockingly off true.  Which wouldn’t be a problem but for those planned white goods and units.  Concerned that we would try and install them and have a problem Mandy spent one Sunday morning making templates of the units out of brown paper and then taping them to the floor.

Our concerns were justified … yes, they’d fit but it would be at the expense of being able to open the door.  Far from ideal.  In the end, and after much deliberation, we sacrificed the tall larder cupboard and made do with a unit two thirds the width.  Even so the door only just opens.

As we used square tiles, of assorted sizes, throughout the house it is now possible to see just how off-square some of the walls are.  Our trusty builder, Kieran, didn’t curse us too much … at least not in our hearing :-)

Inside the upstairs door

Inside the upstairs door

Inside the shower room

Inside the shower room